25 december 2017

Tomten: Year One

Fick en jätteknasig serie i julklapp som sannerligen passade perfekt att läsa på julaftonskvällen: Klaus av Grant Morrison och Dan Mora. I denna märkliga berättelse får vi följa en betydligt mer muskulös och uppumpad tomte än den vi är vana vid, och vi får se hur det "egentligen" gick till när en skäggig man som delar ut julklappar blev en grej. Ni hör ju redan där att det låter jättefånigt - tomten som superhjälte?! - men samtidigt tycker jag att serien fungerar riktigt bra och jag är game för det mesta så länge det håller en schysst kvalitet, så... bring on the blood, swords and wolves, mr Ripped Santa!


Serien är inte amerikansk men har en klassisk amerikansk mainstreamstil som jag personligen inte är så förtjust i. Dock är teckningarna flawless och ingen skam ska falla på konstnären (även om jag tycker det är lite tröttsamt hur alla kvinnor i superhjälteserier ser exakt likadana ut i ansikte och kropp - blott hårfärgerna tycks skilja dem åt). Eftersom jag själv är i branschen och tycker det kan vara tröttsamt att sätta ihop en sida ibland, så glor jag storögt och avundsjukt på någon som Mora som kan spruta ur sig så här supersnygg och detaljerad konst sida upp och sida ner. Hur gör folk? Hur orkar de? :O 

Storyn då? Det är inte riktigt lika tramsigt som man tänker sig. Det är mycket blod och våld, men samtidigt inte överdrivet - bara mer än man förväntar sig i en berättelse om en skäggig man som delar ut julklappar för att göra barn glada. Allting är en ganska straight-forward fantasyberättelse och många karaktärer är rätt klyschiga och välbekanta. Ändå dras man lätt med, och man flinar förväntansfullt/självbelåtet när man börjar pussla ihop de olika bitarna som överensstämmer med verklighetens tomte och anar vart det barkar. Allt som allt är Klaus en mycket trevlig bekantskap och utmärkt underhållning så här i dagarna. Det kommer nog att bli en jultradition att läsa igenom den här varje år från och med nu. :)


Övriga mottagna julklappar från den här helgen. Så många härliga grejer!

-Emelie

1 kommentar: