13 november 2017

Serier i oktober

Lånade lite serier på bibblan (god bless Malmö stadsbiblioteks serieavdelning, alltså! ♥) för en månad sedan och här är några korta omdömen:

Astrid: Vulkanmånens kult av Kim W Andersson


Härligt att se att svenskar kan producera något annat än deppiga, svartvita, självbiografiska serier! Inte för att jag har något emot sådana, men det är kul med variation och ett tag kändes det som att det nästan var det enda som vårt lilla land erbjöd. Nu har det dock poppat upp duktiga tecknare både här och var och mångfalden ökar - toppen! Jag är egentligen inget jättefan av någonting alls som jag misstänker att Kim W inspirerats av i sitt arbete med Astrid, men jag gillade ändå boken väldigt mycket och kommer garanterat att läsa uppföljaren, när den nu kommer. Serien är färglagd med själ och hjärta och berättelsen är spännande om än inte extremt unik. Det enda jag inte gillar är att särskilt huvudpersonen har alldeles för mycket saliv som skvätter runt i nästan varje ruta hon är med i. Onödigt och lite äckligt, tycker jag personligen. Och så tycker jag att karaktärerna säger varandras namn lite för ofta för min smak. I övrigt: tummen upp!

___________________________________________

Sätt att se av Niklas Asker


Ännu en inhemsk serie. Jag har för mig att den här fick en hel del uppmärksamhet av det positiva slaget när den kom ut för ett antal år sedan, så jag har sett fram emot att läsa den. Kanske är det därför som jag blev ganska besviken. Serien är väldigt clean och välgjord, men det är uppenbart att referensfoton använts hårt och skoningslöst och ärligt talat förstod jag nog inte handlingen helt och hållet. Kanske är det bara jag som är dum i huvudet (mycket möjligt), men efter att ha kollat runt lite på Goodreads så ser jag att det i alla fall inte bara är jag som blivit förvirrad av plotten. Det är också lite kul att den manliga huvudpersonen ser ut exakt som författaren själv. Rolig bonusinfo: I en amerikansk indiefilm som heter The Brass Teapot som jag råkade se av ett helt annat skäl bär en av rollfigurerna en t-shirt med denna series omslagsbild tryckt över bröstet! Sedan jag såg det har jag undrat om de ansvariga för filmens garderob 1) var sponsrade av Top Shelf för att skapa buzz om serien, eller 2) bara gick till en second hand-butik och plockade upp något de tyckte såg lite lagom indie ut och råkade få tag på en gammal promo-tröja för den här serien. Vet Asker om att hans serie är med i filmen? I guess I'll never know...

___________________________________________

Good Dog av Graham Chaffee


Detta är lustigt nog inte första gången jag recenserar en seriebok berättad ur hundars perspektiv på den här bloggen. Förra gången var 2014 då jag läste Mush! Sled Dogs with Issues, och det kändes då som en hyfsat unik vinkel på en serie, men... tydligen inte! ^^ Good Dog handlar i alla fall om Ivan, en herrelös hund som letar efter någonstans där han passar in. Han rör sig genom staden han bor i och stöter på diverse situationer som får honom att undra vad som egentligen är bäst, om man ska ha en husse/matte, bara vara fri och ensam, eller kanske samarbeta med andra herrelösa hundar i en flock? Boken ger inget jättebestämt svar men är god underhållning så länge den varar. Tecknarstilen är inte den roligaste jag sett (och omslaget är extremt missvisande) men allting är kompetent utfört och berättelsen stannade i vart fall med mig några dagar efteråt. Dock tyckte jag nog lite bättre om Mush!, kanske för att den var längre och jag föredrar långa serier.

___________________________________________

 Patience av Daniel Clowes


Den här gillade jag. :) Jag har inte läst jättemycket av Clowes förut (bara Ghost World) så jag vet inte riktigt hur han brukar berätta, men den här boken tycks vara tecknad i en avsiktligt gammaldags serietidningsstil med gräll färgläggning och väldigt mycket berättande textrutor som ackompanjerar bilderna. Det i sig är inte en favorit hos mig, men allting är konsekvent och stiligt utfört och jag gillade berättelsen så pass mycket att den ändå höjer sig över utseendet på allt. Det hela är en förmodligen ganska generisk tidsresehistoria, men den höll uppe mitt intresse hela vägen och jag rekommenderade den till mina kompisar så snart jag hade läst ut den, så det säger väl något. Det är lätt att känna med karaktärerna och serien är så pass lång att man verkligen hinner börja bry sig, något som jag annars kan ha problem med när berättelser är för korta. Läsvärd!

___________________________________________


-Emelie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar