19 maj 2014

Film! (avd. kreativa rubriker)

Jag har börjat kolla på mycket mer film än vanligt på senare tid, då jag plötsligt insett att jag ju älskar att titta på film och att det inte direkt finns någon bra anledning att inte göra det. :) Det kan ibland kännas lite omotiverat att ta sig tiden att sätta sig helt passivt ner i cirka två timmar och bara glooooo, men nu när jag tillbringat en hel del tid för mig själv så har jag börjat tycka att det är riktigt mysigt att sparka igång en rulle och ensam sitta och njuta av den, som en helt guilt-free godispåse. Jag har alltid tyckt det känts lite jobbigt att välja film för ett större sällskap (dvs fler än en person...) eftersom man kan råka välja en dålig film och då får man stå där med skammen, men tittar man helt ensam försvinner det problemet och man kan fokusera helt på sin egen upplevelse. Så det är min nya hobby just nu!

Jag har t o m registrerat mig på Imdb för att kunna sätta betyg på de filmer jag sett och skapa några sådana där snajdiga listor och grejer. Framför allt har jag börjat uppskatta sajtens "Watchlist"-funktion, som går ut på att man helt enkelt markerar alla filmer man är intresserad av att se så att man inte glömmer bort dem. I skrivande stund har jag 121 filmer på min lista - kommer jag någonsin att komma ifatt den? Eller kommer jag att lägga till nya titlar i samma takt som jag betar av dem, så att siffran förblir någonstans vid 120-strecket för all framtid? Eller kommer siffran rentav att stiga, trots att jag tittar och tittar i en rasande fart? ^^ Den som lever får se (på film).

Här kommer några korta noteringar om filmer jag nyligen sett:

A single man

Oerhört vacker, näst intill perfekt utförd film. Estetiskt fulländad med fantastiskt skådespeleri. Jag har aldrig fattat grejen med att alla kvinnor jämt swoonar över Colin Firth, men efter den här filmen förstår jag det bättre. Scenen där han tar emot dödsbud på telefon var 10/10. Slutet var vackert men kanske inte fullständigt övertygande - utan att spoila så kändes det lite som att han kanske kunde kommit till den insikten tidigare om det nu var allt som krävdes. Men ändå: en superfin film som jag skulle rekommendera till alla.


__________________________________________________

The Croods

Kul datoranimerad familjefilm med stenålderstema och obegriplig svensk titel (seriöst, "Croodarna"? Det går ju inte ens att uttala. Det känns så uppenbart att de som översatt inte förstått vad "Croods" ska betyda...). Den var färgglad och bjöd på ganska många glada skratt, men var väldigt bekymmersam ur ett genusperspektiv och givetvis lika på-minuten-förutsägbar som typ ALLA animerade filmer nuförtiden. Varför måste det vara så? Det är så outsägligt tråkigt. Det enda som var lite annorlunda var en sorglig och oväntad scen mot slutet, som kändes väldigt djärv med tanke på förutsägbarheten och familjetonen i övrigt. Den var riktigt vacker, och medan det stockade sig i halsen tänkte jag förbluffat "Va? Tänker de sluta filmen så här? Det vore ju... otroligt?". Men givetvis fegade de ur och slutade filmen precis som alla andra filmer. :D


__________________________________________________

Burn After Reading

Det här är en sådan där film som är så fullständigt kompetent utförd på alla plan att man inte kan ge den något annat än full pott. Den är snyggt filmad, har bra skådespeleri, en intressant handling, spänning, några genuina överraskningsmoment och bjuder på ett gäng fniss. Men någon liten detalj fattas som man inte riktigt kan sätta fingret på, som gör att man verkligen uppskattar den medan man tittar men kanske inte direkt tar den till sitt hjärta för all framtid. Jag vet inte riktigt vad det är i den här filmen, för den är riktigt bra. Kanske är det att ingen av karaktärerna är riktigt sympatisk, så man kan inte direkt relatera till någon. Men det betyder inte att man inte kan ha en rejält underhållande stund så länge filmen varar.

__________________________________________________

Good Bye Lenin!

Här har vi en tysk film från 2003, och jag måste säga att det alltid är uppfriskande att titta på en film som inte är amerikansk. Om inte annat så får man (förmodligen helt obefogat) känna sig lite finkulturell för en stund. Den här filmen handlar om DDR och jag ska erkänna att jag inte vet mycket om det. Därför var det nog en hel del nyanser i filmen som gick mig förbi, och vissa aspekter förstår man nog bara till fullo om man själv är tysk och levde där på 80-talet, så det kunde bli lite rörigt ibland. Jag lastar dock inte filmen för detta då det troligtvis bara är jag som är clueless. I övrigt var filmen fin, lite rörande och ganska rolig, och så vitt jag förstår var allting stylat till perfektion. BONUS: Eftersom det utspelar sig i Europa får man se en snorre. Wow!


__________________________________________________

Blue Valentine

Den här filmen handlar om ett förhållande som går åt helvete, och jag har velat se den jättelänge då jag läst överallt att den skulle vara sååå bra. Det leder såklart till att man får lite för höga förväntningar, men det betyder inte att den inte var sååå bra, för det var den. Skådespeleriet är utmärkt och allting är väldigt snyggt och trovärdigt. Det enda jag saknade, som gör att filmen inte riktigt kan få full pott av mig, är ett antal scener som hade kunnat visa lite tydligare var exakt det gick snett för paret. Även i befintligt skick kan man luska sig till varför det började gå utför, men något extra "bevis" satt jag och väntade på. Annars var den utmärkt, realistisk och såklart ganska sorglig.


__________________________________________________

Pacific Rim

Eeeh. Jag vet inte vad jag ska tycka om den här. Det går inte att se på den på ett neutralt sätt då Robin peppade som satan för den innan den skulle komma, och sedan blev lite besviken när han väl sett den. Själv har jag ingen relation till kaijus och bryr mig inte, så jag får försöka bedöma den som vilken film som helst. Utseendemässigt har jag inga klagomål; jag tyckte den var snygg och tuff rent estetiskt och effekterna var bra (något jag ofta klagar på annars). Skådespeleriet och vissa av karaktärerna (alla?) var dock skrattretande, så pass att det måste vara avsiktligt campy, och visst, så kan man ju göra. Men frågan är varför? Handlingen var givetvis också förutsägbar till 110%. Jag tror att om man hade sett den här filmen som första film i livet så hade man blivit helt golvad, men eftersom man (jag) är en gammal kärring på 31 trötta år så blir det bara (hyfsat underhållande) skåpmat. Pluspoäng dock för den fina flashbackscenen med tjejen, samt bristen på framtvingad romans. (Betyget ska läsas som en stark tvåa.)


__________________________________________________

Argo

Kompetent utförd och hyfsat spännande politisk agentfilm eskalerar och mynnar ut i den mest nagelbitande och hjärtklappningsframkallande scen jag sett i en film på flera år! När jag väl får min första hjärtattack kommer jag delvis skylla den på denna film och ackumulerad ångest. :) En övertygande attention to detail gör filmen till en mycket fin estetisk upplevelse, och även om filmmakarna givetvis skarvat lite här och där och överdrivit av dramaturgiska skäl, är det verkligen lustigt att tänka sig att det här bisarra händelseförloppet skett på riktigt. BONUS: Min gamla favorit Victor Garber är med i en liten roll och är helt otroligt läcker trots sin ålder på 60+, tosigt hår och bänga glasögon. Inte konstigt att jag var helt besatt av honom för några år sedan. ♥


__________________________________________________

-Emelie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar